Aileler çocuklarına otizm teşhisi konulduğunda şok yaşamakta ve çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda bocalamaktadırlar. İnanıyoruz ki anne ve babalar bu ilk şoku ne kadar çabuk atlatır ve sağlam dururlarsa çocuklarının gelişmeleri için en doğru adımları ivedilikle atabileceklerdir. Projede ailelere hem eğitimle otizm konusunda bilinçlenme, hem de bire bir koçluk desteği verilecektir. Projeye babalardan çok annelerin katılması beklenmekle birlikte projemiz istekli olan hem anne hem de babalara açıktır. Projemiz öncelikli olarak son bir yıl içinde otizm teşhisi almış ailelere açık olmakla birlikte yeterli sayıda gönüllü koç bulunursa koçluk talep eden daha çok aileye ulaşmayı hedeflemekteyiz.
Projemizin adımları aşağıdaki gibidir.
- Empati sağlanması koçlara amacıyla Demet Uyar tarafından “Otizmli Çocuğu Olan Ebeveyn Perspektifi” konulu bir sunum yapılması
- Demet Uyar tarafından anne ve babalara koçluk hakkında bilgilendirme yapılması
- Koçların anne ve babalarla eşleştirilmeleri – Toplam 9 saat (6 adet 1.5 saatlik seanslar) koçluk yapılması planlanmaktadır. Koçluk görüşmeleri hem koç hem de ebeveyne uygun olan bir dış mekanda yapılacak, eşleştirmelerde fiziksel yakınlığa dikkat edilecektir.
- İlk üç seans sonrasında Demet Uyar tarafından ailelerle toplantı yapılarak durum değerlendirmesi
- Kapanışta Demet Uyar tarafından koçlarla grup mentor koçluk çalışması ve durum değerlendirmesi
Ebeveynler ve koçlarla olan grup toplantıları Sola Unitas Taksim ofisinde yapılacaktır. Sola Unitas Akademi projeye destek vermektedir.
Projeye en az 60 saatlik ICF onaylı eğitim almış ve 50 saat koçluk hizmeti vermiş olan tecrübeli koçların gönüllü katılımı sağlanacak ve ailelere koçluk hizmetleri ücretsiz olarak verilecektir.